Volwassenen
Klik hier voor meer info over Osteopathie voor Volwassenen

Volwassenen

Klik hier voor meer info over de Principes van de Osteopathie

Principes

Klik hier als je meer info wil over klachten en osteopatische remedies

Klachten & Remedies

Klink hier als je meer info wil over osteopathie tijdens de zwangerschap

Zwangerschap

Volwassenen Algemeen


Osteopathie: wat houdt dat in?


De osteopathie vindt zijn oorsprong in de vorige eeuw en is ontwikkeld door de Amerikaanse arts Andrew T. Still (1828-1917). Hij combineerde zijn medische kennis met nieuwe technieken en inzichten die hem betere resultaten gaven bij zijn patiënten.


Hij was tot het inzicht gekomen dat alle lichaamsweefsels een zekere mate van beweging vertonen en dat verlies van deze beweeglijkheid een nadelige invloed heeft op de gezondheid. Hij ontwikkelde een manier om met zijn handen bewegingsverliezen op te sporen. Met speciale handelingen trachtte hij de beweeglijkheid te herstellen om zo een genezend effect op het lichaam uit te oefenen. De principes waarop hij zijn behandelingen baseerde zijn te vinden in de rubriek 'principes van de osteopathie.'


In sommige gevallen zijn er middelen om pijn en bepaalde symptomen aan te pakken maar vaak wordt de oorzaak niet weggenomen waardoor de klacht steeds terugkomt. De oorzaak van het probleem ligt niet altijd op de plaats van het probleem zelf. De oorzaak van bijvoorbeeld rugpijn kan liggen in gewrichten, spieren, organen of andere structuren die ermee verbonden zijn. Deze structuren ondervinden een verminderde mobiliteit waar de patiënt dikwijls geen weet van heeft.


Bewegingsverliezen aanpakken en op de plaats van de oorzaak werken zijn twee zaken waarmee osteopathie verschilt van de klassieke geneeskunde en de kinesitherapie. De behandelingen gebeuren enkel manueel, dus enkel met de handen, apparaten of medicijnen komen hier niet aan te pas. Door de beweeglijkheid te herstellen wordt ook het zelfgenezend vermogen van het lichaam gestimuleerd en werkt vaak verrassend, zo leert de praktijk.



Hoe verloopt een behandeling?


Om op consultatie te gaan bij een osteopaat is het niet noodzakelijk om eerst bij de arts langs te gaan zoals voor een kinesitherapie-behandeling. Het kan natuurlijk interessant zijn als er eerst foto's, scans, bloedonderzoek, enz. verkregen zijn zodat die een beter beeld kunnen geven aan de klacht en een betere diagnose helpen maken.


De eerste behandeling kan tot een uur duren. Er wordt een vragenlijst afgelopen die kan helpen bij het vinden van de oorzaak van de klacht. Daarna gebeurt een lichamelijk onderzoek en worden belangrijke bewegingsverliezen opgespoord die verband kunnen houden met en de oorzaak kunnen zijn van de klacht. De belangrijkste gebieden worden in de eerste consultatie al aangepakt en dan zijn er een aantal vervolgbehandelingen. Deze kunnen van een half uur tot een uur duren afhankelijk van de klacht, leeftijd en algemene toestand van de patiënt.


Er wordt meestal een termijn van 2 à 3 weken tussen gelaten. Het gemiddelde aantal behandelingen ligt tussen 3 en 5. Dan moet er resultaat zijn anders kan het zijn dat osteopathie niet (alleen) helpt en wordt samenwerking met een arts of andere therapie ingeschakeld.


In een kleine nabespreking worden de klacht en de oorzaak ervan ook wat uitgelegd zodat men zelf bewust is van wat men kan doen om deze te verhelpen en/of te voorkomen. Na de behandeling kunnen ook oefeningen meegegeven worden of bepaalde voedingsadviezen om betere resultaten te halen.


De prijs van een behandeling bedraagt 60 euro.

Liesbeth Raepsaet   8550 Zwevegem,  Kortrijkstraat 38                                                                                               GSM: 0479/45.85.40